Pobyt Wielkanocny
Pobyt zawiera 3 noclegi, 3 śniadania (w tym 2 świąteczne),
1 obiadokolacja, 2 obiady i 2 kolacje. Jeżeli pogoda nie będzie sprzyjała kolacja w domu, a spacer zamienimy na zajęcia kulinarne. Dobrze widziane obuwie trekingowe lub kalosze.
Oferta pobytu 3-dniowego:
Wielki Piątek
od 14.00 przyjazd i zakwaterowanie Gości, na powitanie kawa/herbata i domowe ciasto
18.00 – obiadokolacja postna
19.00 - Rodzinne ozdabianie pisanek i dekorowanie koszyczków wielkanocnych
Wielka Sobota
09.00 śniadanie
10.00 – święconka w kościele – dojazd własnym samochodem (6km)
14.00 – obiad
Spacer dookoła jeziora Sopień
17.00 - Msza Święta w Brzoziu, święcenie ognia i wody
18.30 - kolacja ogniskowa
Świąteczna Niedziela Wielkanocna
09.00 - Wielkanocne śniadanie
Szukanie zająca dla dzieci
14.00 – obiad
Spacer
19.00 – kolacja ogniskowa
Lany Poniedziałek
09.00 - śniadanie świąteczne i Śmigus Dyngus
Pożegnanie gości
Cena: 700,-zł za 3 dniowy pobyt świąteczny od osoby.
Dzieci od lat 3 do 10 - 450zł
Dzieci do lat 3 – bez świadczeń, gratis
Menu świąteczne
Wielki piątek – kolacja postna
Zupa pomidorowa,
Ryba dorsz, ziemniaki, warzywa gotowane, surówka, kompot do picia
Bufet kawowy, drożdżówka
Wielka Sobota
Śniadanie
Ser dojrzewający, szynka swojska, pomidorki, ogórki
Carpaccio z buraka, powidła truskawkowe
Bułeczki własnego wypieku, chleb razowy, chleb orkiszowy
Na ciepło jajecznica z wiejskich jaj, parówki
Kawa, herbata, dla dzieci kakao
Obiad
Porowy krem z grzankami
Udka pieczone, puree ziemniaczane, warzywa gotowane, surówka, kompot
Bufet kawowy, ciasto z galaretą
Kolacja przy ognisku
Swojskie kiełbaski, bigos, chleb na zakwasie.
Niedziela Wielkanocna
Śniadanie Wielkanocne w formie bufetu
Święconka, jaja faszerowane, biała kiełbasa z chrzanem
Pasztet z zająca, ser dojrzewający z ziołami, szynka w galarecie, szynka wiejska, roladki z wędzonego łososia, sałatka warzywna,
Baba wielkanocna, makowiec, sernik.
Kawa, herbata
Obiad
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Karkówka, ziemniaki, warzywa gotowane, surówka
Bufet kawowy, ciasto
Lany Poniedziałek
Śniadanie świąteczne
Szynka wiejska, kiełbaska swojska wędzona, ser dojrzewający,
sałatka ze szpinakiem, ozory w sosie chrzanowym
Pascha, tort
Święta Wielkanocne dają nam sposobność spotkania z rodziną i delektowania się tradycyjnymi świątecznymi potrawami. Dla katolików to najważniejszy dzień w roku – to wtedy obchodzi się pamiątkę Zmartwychwstania Jezusa.
Trzy dni przed świętami Wielkiej Nocy rozpoczyna się Triduum Paschalne: Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielka Sobota.
Wielki Piątek to moment zadumy nad śmiercią Jezusa na krzyżu. Jest to również powód do skruchy i pokuty za grzechy. W tym dniu odprawiane jest czuwanie modlitewne i adoracja Najświętszego Sakramentu. Obowiązuje ścisły post. Co oznacza powstrzymywanie się od potraw mięsnych i znaczne zmniejszenie spożywanych potraw.
Wielka Sobota w tym dniu w godzinach porannych w kościele święci się pokarmy. W koszyczku znajdują się: wędlina, sól, pieprz, pisanki, chleb, babka wielkanocna. Każdy z tych pokarmów ma swój symbol. Spożywa się je podczas śniadania w niedzielę wielkanocną. Wieczorem rozpoczyna się Liturgia Światła, Słowa i Liturgia Chrzcielna tu poświęcone zostają: ogień i woda. Uroczystości wielkanocne łączą się z domowymi i ludowymi zwyczajami malowanie pisanek, dzielenie się jajkiem, szukanie zajączka dla dzieci.
Niedziela Wielkanocna to dzień,w którym spożywamy śniadanie wielkanocne. Rozpoczyna się ono od składania życzeń i dzielenia poświęconym pokarmem. Na Pojezierzu Brodnickim prezenty ukrywa zajączek, a dzieci muszą je znaleźć. Tradycyjnie na stole nie może zabraknąć takich potraw jak: żurek, jaj faszerowanych, baby wielkanocnej, mazurków, baranków z masła.
Lany Poniedziałek zwany też śmigus dyngus to stary zwyczaj oblewania się wodą i wzajemne okładanie się witkami wierzby po nogach.